Τύπος.

Cool Greece
Cool Greece

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Η ενασχόληση της με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια. Χόρευε κλασσικό μπαλέτο και έπαιζε θέατρο, ενασχόληση που εξέλιξε αργότερα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σπουδάζοντας θεατρολογία στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που έκανε τις καλές τέχνες τρόπο ζωής.

Οι γονείς της Νίκος και Έυα Μακρυγιάννη δημιούργησαν από το 1988 μια επιχείρηση με την επωνυμία «Τέχνημα», καταξιωμένη στην τοπική κοινωνία, η οποία έχει ως αντικείμενο το χειροποίητο κόσμημα.

Το ενδιαφέρον της, ειδικότερα για τιςεφαρμοσμένες τέχνες, την οικογενειακή επιχείρηση και την πόλη της, την

απομάκρυνε από τον χώρο του θεάματος που αρχικά είχε διαλέξει και την οδήγησε στην ενασχόληση της με το χειροποίητο κόσμημα.

Μετά την πάροδο δέκα χρόνων στον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο και με μετεκπαιδεύσεις πάνω στο σχέδιο και την χαρακτική στην σχολή κοσμήματος L’arti

ra της Φλωρεντίας η Κατερίνα παρουσιάζει για πρώτη φορά την προσωπική της συλλογή κοσμημάτων την οποία και έχει επιμεληθεί εξολοκλήρου η ιδία, από την

στιγμή της έμπνευσης, του σχεδιασμού μέχρι και την κατασκευή.


Ερωτήσεις:

1) Η σχέση σου με την ελληνική παράδοση. Πόσο επηρεάζει τη δουλειά σου; Ήταν συνειδητή επιλογή τα σχέδιά σου να έχουν έντονο ελληνικό χαρακτήρα ή προέκυψε υποσυνείδητα;

Χαίρομαι που διακρίνετε στα σχέδια μου έναν έντονο ελληνικό χαρακτήρα!

Το ελληνικό στοιχείο στα κοσμήματα μου –όταν αυτό διακρίνεται- είναι κάτι που προκύπτει υποσυνείδητα, δεν είναι αυτοσκοπός. Αγαπώ την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα Χάνια της Κρήτης και το Πήλιο από όπου και κατάγομαι. Πιστεύω ότι κάτι που αγαπάς, σίγουρα σε επηρεάζει σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Όταν σχεδιάζω, οι σκέψεις είναι αφηρημένες, γυρνάνε γύρω από χρώματα, σχήματα, οτιδήποτε μπορεί να με επηρεάσει όπως μια ταινία ή ένα ταξίδι ακόμα ρούχα και στυλ που με εμπνέουν και θα ήθελα να τα συνοδέψω με τα κοσμήματα μου.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κατά την αναζήτηση νέων ιδεών, διαφορετικών πρώτων υλών και τεχνικών, ανατρέχω στην κρητική και στην ευρύτερη ελληνική τέχνη, είναι κάτι που υιοθέτησα από τους γονείς μου. Άλλωστε η αγάπη για την ελληνική τέχνη είναι ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το κόσμημα και που στην πορεία ακολούθησα και εγώ.


2) Ποιο είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδας κατά τη δική σου γνώμη, που προέκυψε μέσα από την κρίση; .

Έχω την ελπίδα πως η Ελλάδα όπως σε κάθε δύσκολη ιστορικά στιγμή έτσι και τώρα θα βρει τον δρόμο της. Άλλωστε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ανά τον κόσμο, ως επί το πλείστον έχουν δημιουργηθεί σε δύσκολες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Οι κάθε μορφής δυσκολίες καλώς ή κακώς δημιουργούν ιδέες.

Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια μια τάση δημιουργίας και αναζήτηση δραστηριοτήτων πέρα των συνηθισμένων . Η Ελλάδα προσπαθεί να καταφέρει, με μηδαμινά μέσα και πόρους, να παρουσιάσει μια νέα εικόνα στο εξωτερικό, με στυλ και άποψη. Αυτό είναι για μένα το νέο πρόσωπο της Ελλάδας και θα προσπαθήσω και εγώ να το αναδείξω μέσω της δουλειάς μου!


Παρακάτω είναι το link για ένα μικρό βίντεο που αφορά την καθημερινότητα στο εργαστήριο μου.

https://vimeo.com/141142884


Ευχαριστώ

Κατερίνα Μακρυγιάννη